Az érzelmek s áradásaik az ikerlángoknál - 2 rész: a nehézségek

Az Ikertérben nem csak a pozitív, felemelő érzések áramolnak, hanem az is ha az Ikerláng párok rosszul érzik magukat. Mikor sérelem éri egyiküket, elveszít valamit, nem úgy alakulnak a dolgai ahogyan szeretné, érzelmileg negatívan érinti valami, mindazt, amit ilyenkor érez az egyik, az Ikertéren átmegy a másikhoz is. Gondoljatok bele, mi mindent „csináltok”, mikor valami negatív történik veletek. Feljön a harag, ingerültség, kétségbeesettség, egyéb negatív érzelem. Ezeket az érzelmeket a körülöttetek lévő emberek akkor is megérzik, ha nem az Ikerláng párotok. Az Ikerláng párok viszont az Ikertéren keresztül, akár halmozottan is megérezhetik. Hogyan reagálják le ezen eseményeket? Mindenkinek meg van a saját forgatókönyve arra, hogy a stresszhelyzeteket hogyan kezeli. Agresszív lesz, falat emel, elfordul a másiktól, valami „büntetést” szab ki a másiknak, mint egy kis bosszú, vagy nagyobb „hadjáratot” indít ellene, sokfelé képen reagálhatják le. Nem is az a lényeg, hogy hogyan teszik, hanem az, hogy bármelyik módszert is alkalmazzák, az Ikertérben hatványozottan érzi meg a másik.

 

A kommunikációnak két része van bármely két ember között. A tartalom, amit meg akartok osztani a másikkal, s a hordozó anyag, pedig ahogyan megosztjátok azt. Az érzelmek a hordozó anyagok, a gondolatok pedig a tartalom. Nem mindegy, hogy azt a gondolatot, ami az emberekben van, milyen érzelemmel itatják át, illetve az érzelmeket, milyen okból osztják meg. Éppen ezért az sem mindegy, hogy bármely párkapcsolatban a játszmákkal fordultnak egymás felé, vagy az őszinteséggel. Ezt már sok helyen hallhatátok, olvashattátok. De azt talán kevés helyen, hogy mi az, ami ezek mögött van. Minden párkapcsolatban a párok érzik valahol, hogy a másik fél játszmázik vele vagy őszinte. De nem minden párkapcsolat képes ezt tudatosan lekommunikálni. A párkapcsolatok gyakran azért mennek szét, mert valami már nem az, ami volt. Mást éreznek, másképp gondolkodnak. S ez az Ikerlángokra is igaz. Csak azzal a különbséggel, hogy ha őszinték magukhoz és a társukhoz s az érzelmi hordozó anyag a szeretet és elfogadás (saját maga és a másik felé egyaránt), akkor a tartalom a megoldás felé fog mutatni. Az Ikerlángoknak az az „előnye” másokkal szemben, hogy pontosan tudják (ha nem is képesek megfogalmazni), mi történik magukban és a másik félben. Ezért az Ikerláng pároknak minden egyes „cselekedetük” a másik irányába felelősséggel jár.

 

A konfliktusok megoldása (mert náluk is lehetnek, sőt vannak konfliktusok) mindig a másik segítségére kell irányuljon. Mindegy melyik fél akad el, torpan meg, a másiknak észre kell azt vennie. Nem könnyű ezt szemmel tartani, hiszen a egyik félben lévő negatív érzelmek, rossz közérzet, a másikban is megjelenik az Ikertéren át. Ilyenkor könnyű engedni a már jól bevált védekezési módszereknek (lezárások, hisztizés, pánikolás, másik okolása stb.). S a felelős lépés ebben a helyzetben mind két fél részéről az, hogy meg akarják oldani, tovább akarnak menni. Aki elakadt, észre kell vennie, hogy elakadt, kérni, illetve fogadnia kell a másik segítségét, a másiknak, pedig meg kell látnia, hogy párja elakadt, s feléje az elfogadással, szeretettel kell fordulnia, s segítenie abban, hogy a másik tovább tudjon menni. Mert minden párkapcsolatra igaz, hogy csak s kizárólag együtt tudnak tovább haladni. A közös cél az, ami előrébb tudja vinni őket.