A verseny

 

A küzdelem volt az élete. Küzdött, harcolt mindig is, győzni akart. Ő akart a legjobb, a legügyesebb, a leggyorsabb lenni. Ez éltette, el sem tudta képzelni e nélkül az életét. Szenvedélye volt a küzdelem. Hányszor mondták már neki, hogy nem a győzelemért kell versenyezni, de nem tudta megérteni, miért nem. Úgy gondolta a gyengék vigasza a „részvétel a fontos, nem a győzelem” közhely. S ő nem volt gyenge. Megvetette a gyengeséget, a férfi küzdjön, harcoljon, hisz azért férfi.

Hóna alatt a sisakkal lépett a depo-ba. Felvette a sisakot, beült az autóba és kigördült a pályára.

S most itt volt a verseny, most bizonyíthat, és be is fogja bizonyítani, ő a legjobb. A tegnapi pozíciószerzésnél kissé lemaradt, melyet elég nehezen viselte, hisz jobb helyezésre számított. Ha nem az történt amit ő akart, úgy érezte az életére törnek.

Fék, lassítás, megállás a vonalon, kuplung, alapjárat.

Mikor visszaért a depo-ba, dühödten szállt ki az autóból és vágta hozzá a szerelőkhöz a sisakját. Rájuk förmedt, hogy gyenge a motor, nem tapad az autó, nem voltak elég melegek a gumik. S kitudja, még mit vágott volna a fejükhöz, ha a csapatfőnöke meg nem jelenik az autó mellett.

A lámpák kigyúltak, majd elaludtak. Kerékcsikorgás, rajtolás.

A csapatfőnök odalépett hozzá és lecsitította. Azt mondta: „Ne a problémán rágódj, hanem a megoldásra koncentrálj!” Megkérdezte, milyen problémák voltak az autóval, majd a szerelőkhöz fordult, hogy javítsák azt ki.

Fék, kuplung, váltó, gáz, előzés.

Mikor elhagyta a versenypálya területét, hazaindult. Az úton végig mérgelődött. A lenyugtatás csak azzal járt, hogy nem kiabált tovább, de magában még füstölgött.

Fék, jobbra kanyar, kuplung, váltó, gáz, előzés, fék, éles bal kanyar, kuplung, váltó, padlógáz.

A városba érvén erőteljes fejfájás kezdte gyötörni. Annyira megfájdult a feje, hogy pár percre meg kellett állnia. Előkotort egy fájdalomcsillapítót, lenyelte és várt. Az utóbbi időben egyre többet fájt a feje, mióta nagyobb lett a hajtás. Nem minden alakult úgy, ahogy szerette volna.

Lassítás, fék, kerékcsere, tankolás. kuplung, váltó, kis gáz, gurulás, fehér vonal, padlógáz.

A csapaton belül is nagy volt a feszültség, a készülődés. Új konstrukcióval rukkort elő a csapat és még tesztelni kellett. Nem mindenben értett egyet a szerelőkkel, s nem mindig tudta meggyőzni őket a maga igazáról.

Olajfolt, csúszás, piruett, fűnyírás, kuplung, gáz, fűnyírás, kavicseső, vissza a pályára, padlógáz.

A bogyótól bár a fejfájása elmúlt, a hangulata nem javult. Hazafelé vette az irányt. A holnapi verseny járt az eszében, esélyeit latolgatta, a legjobb taktikán morfondírozott, majd elvetette elképzeléseit, hisz a csapatfőnök úgy is bele fog szólni az ő elképzeléseibe, hisz mindig beleszól. S ez újból felidegesítette.

Jobb kanyar, gyorsítás, előzés, fék, éles balkanyar, hirtelen korrigálás, másik visszaelőz.

A nagy forgalom ellenére lassan hazaért. Leparkolt és bement a házba. A felesége már várta otthon. Az elmúlt időszakban itthon is feszült volt a helyzet, hazahozta a mérgelődést a pályáról és az asszony „hibái” is jobban szembetűnőbbek lettek.

Lassítás, fék, kerékcsere, tankolás. kuplung, váltó, kis gáz, gurulás, fehér vonal, padlógáz.

Így történt most is, belépvén az ajtón, máris megtalálta a problémát, melyet szóvá is tett. A szó szót követett, s a napi veszekedés már elkerülhetetlen volt. A végére már pofonok csattantak, s a szomszédok ismét láthatták távcsöveikben a repülő csészealjakat.

Fék, korrigálás, csattanás, csúszás, fék, kuplung, váltó, gáz, döcögés.

Ily viharosan telt el az este, mely erős fogfájást hozott. Fogorvosa még az este folyamán fogadta, és fejcsóválás közepette betömte a fogát – Nem meg mondtam, hogy használjon fogselymet! - Hazament, s az éjszaka békülést hozott a feleségével, mint mindig.

Alkatrészcsere, kerékcsere, tankolás, kuplung, váltó, kis gáz, gurulás, fehér vonal, padlógáz.

Másnap újreményekkel indult a versenyre, hogy bebizonyítsa, ő a legjobb, a leggyorsabb. Most elemében volt. Végre szabadjára engedhette érzéseit, küzdhetett, itt volt az ideje a küzdésnek,

Padlógáz, kockászászló, dobogó.

és a győzelemnek.