Szűz hava

2013. augusztus 23 – szeptember 22.

 

A Szűz a tisztánlátás, a rálátás, megértés, a dolgok megváltoztatásának, jobbá tételének a hónapja.

 

Nem könnyű időszak előtt állunk. A feszültségek hónapja ez. Egy átfutó (nagy) kvadrát uralja a Szűz havát. Az átfutó kvadrát ugyan olyan önpörgő energiákat hoz, mint az elmúlt két hónapban az átfutó trigonok, csak nem simogató, észrevétlen, magától megoldódó energiákat hoz, hanem felgerjeszti őket. Most nem a pihenés s önmagunk átadása lesz a fontos, hanem az, hogy erőt nyerjünk a felmerülő problémák megéléséhez, megtapasztalásához, megoldásához. Négy bolygó között feszült ki a nagykvadrát. Rák Jupiter az I. házban, Mérleg Vénusz az 5. házban, Bak Plútó a VII. házban és Kos Uránusz a 11. házban. Alapban csak a Jupiter Vénusz közötti kvadrát az, amit érzünk. A Plútó és az Uránusz transzcendens bolygóként csak akkor lép majd be, ha az események kiváltják őket, addig lappangnak.

 

A Jupiter hozza az önmagunk, saját életünk elfogadását, vagy a beletörődését. Üzenete, hogy lássuk meg: minden, ami körülöttünk alakul, arra szükségünk van. Hogy pozitívként, vagy negatívként viszonyulunk hozzá, az tőlünk függ, de tudnunk kell, minden értünk történik. Jupiter a Rák Skorpió dekádjában áll, mely fontossá teszi, a bennünk lévő érzelmek, érzések mély okainak megértését. Vénusz a megfelelni vágyást hozza, megfelelni egy formának, egy elképzelésnek, egy ideológiának, eszmének. Mindegy is mi az, ami alapján megítéljük a dolgokat, egy megjelenési, megvalósulási formához ragaszkodunk. A feszültséget az okozza, hogy a forma ne

 

m engedi meg, hogy rálássunk önmagunkra, rálássunk a probléma egészére. El kell engedni a formát, mert a megoldás azon kívül van. A segítséget a Jupiteren keresztül kapjuk meg. Az 5. házas Szaturnusz trigonja a Skorpióban, arra figyelmeztet, hogy ne a félelmek, vezéreljenek, hanem nézzünk bele a szívünkbe, hogy mi az, amire valóban vágyunk. Lássunk a dolgok és az események mögé, ezzel megértve a régi forma hasztalanságát.

 

Ez viszont három dolgot indít el. Az MC-n álló Neptunuszt, a Plútót, és az Uránuszt. A Neptun a céljaink illúziórikus voltára mutat rá. Akkor érhetjük el, amit akarunk, ha átgondoljuk a realitásokat, ha elengedjük azokat a „hazugságokat” amikkel becsapjuk önmagunkat, amelyekkel védjük magunkat a külvilággal és önmagunkkal szemben. Ezeket a „játszmákat” nagyon komolyan vesszük, mert úgy gondoljuk, ezek védenek meg minket. De ez az igazi illúzió, mert már nem védenek, hanem akadályozzák a továbblépésünket. Hiszen a Neptunnal szemben áll a IV. azaz az otthon házában álló Nap Merkúr együttállással, mely a tiszta és tisztázó kommunikációt tudja hozni nekünk. Amennyiben elengedjük a feleslegessé vált Kylkor-jainkat, kapcsolataink, kommunikációink egyenesek, tiszták, lényeglátó, reális, és racionálisak lesznek.

 

A Vénusszal, a megfelelni vágyásával szemben az Uránusz a szabadság és függetlenség iránti törekvés áll, míg a Jupiter önmagunkkal való azonosulásával szemben a Plútó külvilág által ránk gyakorolt hatalma az, ami gerjeszti tovább a feszültséget. Ez a négy „pólus” folyamatos körforgásban tart bennünket. Amint elfogadnánk önmagunkat, szembe kerülünk a külvilág ránk erőltetett elvárásaival. Vagy beállunk a már megkövesedett formába, s lemondunk a saját szabadságunkról, vagy a szabadság felé megyünk el, de akkor megvetés tárgyává leszünk azoktól, kik elvárják tőlünk a régi formát. A megoldást a X. házas Skorpió dekádos Halak Hold és a 2. házas Halak dekádos Rák Mars trigonja hozza meg. Amennyiben a célunk a belül elfojtott érzelmek, érzések megértése, felvállalása lesz, meg tudjuk lépni azon fizikai cselekvéseket, melyek meghozzák biztonságunkat, de ez a biztonság nem anyagiakban jelenik meg, hanem abban, hogy cselekvésünkkel az utunkat, fejlődésünket segítsük.