Nyilas hava

2013. november 22. – december 21

 

A Nyilas a remény, a hit hónapja. Egyre hosszabbak az éjszakák s rövidebbek a nappalok. De már nem sokáig!

Ebben a hónapban egy kis visszavonulásra lesz lehetőségünk. A nagy terveknek nem kedvez ez az időszak. A Nap a 2. ház csúcsán áll, amely hoz némi anyagi fellendülést, de a IV. házból a Neptun egy kvadráttal ezt el is viszi, ne nagyon éljük bele magunkat.

Jön a Karácsony, s most talán még jobban érezhető lesz, mint máskor. A Neptun az otthonunkba hozza a klasszikus kérdést, a Karácsony a szeretetről, vagy az ajándékokról szól? A világ most tényleg kettéváltnak látszik. Az egyik oldal gazdag, bőséges, ajándékokkal elhalmozott, míg a másik az otthon szeretetére meghittségre, az ünnepek valódi lényegével való azonosulással lesz tele. A 3. házas Vénusz együtt áll a Plútóval. A környezetünkben megtapasztalhatjuk, mit is jelent a „gazdagság”, melynek mércéje újfent a pénz lesz. De azt, amit belül érzünk, nem tudjuk összeegyeztetni azzal, amit kint látunk. A Vénusszal szemben áll a 9. azaz a hit házában a Jupiter és a Hold együttállása. Most a lehető legjobban támogatnak bennünket az energiák, hogy ezen ősi kérdésben állást foglaljunk. Idén is belevetjük-e magunkat a vásárlási lázba, hogy az anyagi lehetőségeinket túlszárnyaljuk (adóságba hajszolva magunkat), vagy tudunk váltani?

De ha ilyen egyszerű lenne a kérdés, nem lenne kérdés. Egyik oldalnak sincs igaza, nem lehet igaza. Az oppozíció mindig kizárja az egyik lehetőséget, hiszen hol a határ, mit jelent az, hogy mindent megadunk annak, akit szeretünk? A megoldást az I. házas Merkúr Szaturnusz együttállása adja meg. A racionalitás és célszerűség. Ezt mind a két oldalról elérhetjük. A Jupiter Hold oldaláról egy trigon támogatja, ha a valódi belső értékek figyelembe vételével kutatjuk a boltok kirakatait, könnyebben megtaláljuk azt, amit valójában keresünk, viszont a Vénusz Plútó anyagias oldaláról is elérhetjük. Igaz ez utóbbi esetben meg kell „dolgoznunk” érte. Az 5. házas Uránusz a vágyaink megvizsgálását kéri tőlünk. Valóban szükségünk van arra, amire vágyunk? Tényleg megvegyük? A 11. házas Mars a beteljesült vágyak házában, a Jupiter Holdtól kapott szextillel jelzi nekünk, hogy a belső valódi értékekre való odafigyelés által megkaphatjuk azt az „ajándékot”, amire valójában vágyunk.

Klasszikus és elcsépelt téma ez, főleg így Karácsonykor. Éppen ezért nagyon sokan csak legyintünk, hogy ez egy lerágott csont, minden évben megnézzük a tévében a Karácsony Szellemét sokadik feldolgozásban, mégis, most egy kicsit más, adjuk meg magunknak azt a luxust, hogy valóban végig gondoljuk a dolgokat, végig elemezzük a vágyainkat érzéseinket, kilépünk a klisékből. A felismeréseket, meglátásokat nem kell megosztani a másikkal, azok nekünk szólnak. Kicsit vonuljunk el magunkba két karácsonyi ajándék és a hal megvásárlása között a piacon a forgatagban, s mikor meglátjuk, megértjük a saját igazságunkat, mosolyogva vásároljuk meg a harmadik ajándékot is.

Békés karácsonyi készülődést mindenkinek!